Telefon
Cos cumparaturi 0 produse | 0 Lei

Blog / Carte

Suntem intemeietorii unei noi umanitati

Pe la jumatatea secolului trecut geniul impunea respect aproape mistic. Multi aveau convingerea ca omul atins de aripa unei creativitati si inspiratii iesite din comun nu se intalneste pe toate drumurile. Ba chiar se naste la un secol si cateva milioane de indivizi odata. Nici comentatorii doldora de cultura nu-l foloseau prea des, nici pe buzele celorlalti semeni ai nostri nu se afla cuvantul cu pricina toata ziua buna ziua. Situatia este radical diferita in vremurile de-acum.

„E genial, geniala” a devenit exclamatie de larga raspandire. si inseamna apreciere a unui om, a unei idei, a unei masini, a unei perechi de sandale sau a unui fel de mancare. Mai are asadar sensul adevarat, si-a mai pastrat oare miezul cuvantul acesta? Sau lumea in care traim a urcat la altitudinile impresionante de unde totul se sacralizeaza si chiar se face frate de cruce cu genialitatea?

Daca privim doar suprafata realitatii pare aproape o ironie amara. intr-o epoca in care valorile s-au rasturnat si confuzia este regina sa ajungem la o folosire inflationista a acestui cuvant. Tocmai cand decaderea si-a atins adancimea maxima se vorbeste despre geniu ca despre omniprezenta, se naste un soi de familiaritate de parca a devenit accesibil, daca nu tuturor, cel putin multora.

Si totusi exista salturi spectaculoase care anunta vremuri glorioase pentru umanitate. De la sport, unde recorduri ce pareau de neconceput sunt atinse usor la antrenamentele de azi, si nu doar ale marilor campioni, pana in domeniul intelectual. Jucatorii de sah de pilda si-au testat mereu abilitatile. Vreme indelungata s-a crezut ca trei jocuri simultane reprezentau varful cel mai inalt posibil in cazul unui sahist legat la ochi. Dar in 1933 Alexander Alehin a jucat legat la ochi si cu succes fulminant treizeci si doua de partide simultane. Mai tarziu, marii maestri au aruncat reusita lui Alehin in uitare. Iar Koltanovski a stabilit recordul actual – cincizeci si sase de jocuri simultane, fara sa priveasca o clipa tabla de sah. Cate partide credeti ca a castigat? Cincizeci. Iar la restul a facut remiza.

Fapte, afirmatii, atitudini marunte ale cotidianului si mari evenimente in cultura si spiritualitate. Cu toatele dau semn ca umanitatea isi cauta o noua matca. Din abisul crizei in care a ajuns, omul isi inalta ochii spre bolta infinita a propriului potential launtric. Este o sete de ridicare pe verticala, o miscare intuitiva spre apogeul constiintei. De aceea cuvantul geniu a ajuns atat de firesc pe buzele noastre si este atat de firesc rostit. Este o presimtire a saltului urias care ne asteapta. Care sunt mecanismele unor asemenea avansari vertiginoase? Care sunt resorturile cuprinderii intuitive, creative, mentale in cazul unui geniu? Se naste un asemenea om cu privilegiul marilor sale talente sau geniul este accesibil celor multi si poate fi cultivat? Cum? Ce arata istoria sinuoasa a stiintei si inventiilor? Ce ne comunica viata unui geniu ca Mihai Eminescu? Inteligenta spirituala poate fi masurata? Cum o implinim pentru a putea sa ne desavarsim launtric? Ce ne facem cu manipularea la care se deda societatea?

Editia de fata a revistei Yoga Magazin si-a pus aceste intrebari si va imbie sa raspundem impreuna. Nu doar prin lectura pe care o propune, ci prin propria noastra viata. A tuturor. Caci suntem cu totii deschizatori de drum. Suntem intemeietori ai unei noi umanitati, cu adevarat glorioase intru spirit. E nevoie de fiecare dintre noi. Este esential saltul de constiinta al fiecaruia dintre noi. Vrei sa fii un geniu?
E momentul perfect pentru asta.

 

de Aurea Mutulescu
foto Robert Leontescu
Yoga Magazin: Starea de geniu poate fi trezita prin practica yoga

Newsletter

Blog de carte